Search

khmerminds24.blogspot.com ចែករំលែក ចំណេះដឹង ព័ត៌មាន ការកំសាន្ត ការអបរំ ការសិក្សា បច្ចេកកវិទ្យា កសិកម្ម ស្នេហា. ចែករំលែកដល់អ្នករាល់គ្នា គ្រប់ពេលវេលា និងគ្រប់ទីកន្លែង គ្មានដែនកំណត់។

Saturday, August 4, 2018

សារៈប្រយោជន៍ម្រេចសម្រាប់សុខភាព


សារៈប្រយោជម្រេចខ្មៅ មានការរួមមាន ការផ្លាស់ប្តូរចលនានៃដង្ហើម ការក្អក ត្រជាក់ធម្មតា រោគទល់លាមក ការដែលមិនរំលាយអាហារ ជម្ងឺខ្វះឈាម ការការរយសាច់ដុំ ជម្ងឺធ្មេញ ជម្ងឺរាគ និង ជម្ងឺបេះដូង។
ម្រេចគឺជាប្រភេទផ្លែម្យ៉ាង ដែលមានអំបូរគ្រួសារពី Piperaceae ហើយប្រើប្រាស់ សម្រាប់ជា ជាគ្រឿងហិល និង សម្រាប់ជាថ្នាំ ។ សារធាតុគីមី PiPerine  ដែលមានវត្តមាន សារឌធាតុខ្មៅ ដែលប្រើប្រាស់ ជាជាតិហិល និង ជាថ្នាំ ពីព្រោះវាមានជាតិហិលតិចតួច ។ម្រេច ត្រូវបាននាំចូល ទៅ Kerala ភាគខាងត្បូង ប្រទេសឥណ្ឌា ។ ចាប់តាំង  សម័យបុព្វបរស ម្រេចខ្មៅ គឺជាជំនួញមួយដ៏ធំបំផុតនៅក្នុងពិភពលោក ។ ម្រេច មិនត្រូវបានគេចាត់ទុកជា ជាដំណាំប្រចាំរដូវ ដូចនេះម្រេចអាចដាំដុះបានពេញមួយឆ្នាំ ។ នៅពេលស្ងួត រុក្ខជាតិប្រភេទនេះ បម្លែងជាតិហិល ទៅជាគ្រាប់ម្រច បន្ទាប់មកកិនជាម្ស៉ៅ សម្រាប់យកទៅដាក់ក្នុងម្ហូបអាហារ ដើម្បីបន្ថែមក្លិន និងជាតិហិល  ។​ម្រេចអាចប្រឆាំនិងបាត់តេរី  ម្រេច ត្រូវបានគេប្រើប្រាស់ផងដែរ សម្រាប់ការពារម្ហូបអាហារ ។ ម្រេចវាសម្បូរទៅដោយ សារធាតុម៉ង់កាណែស ជាតិដែក ប៉ូតាស្យូម វីតាមីន  វិតាមីន K  និង​សសៃសារធាតុចិញ្ចឹម ។ ម្រេចខ្មៅ គឺល្អ បំផុតសម្រាប់ប្រឆាំង ភ្នាក់ងាររោលដល់ស្បែក ។
សារៈប្រយោជន៍ ម្រេចខ្មៅ មានដូចជាៈ 
ល្អសម្រាប់ក្រពះ និងពោះ  ម្រេច អាចបង្កើនឡើង នៅអាស៊ីត ហាដ្រូក្លរីត នៅក្នុងក្រពះ ដូចនេះវាសម្របសម្រួល ដល់ការរំលាយអាហារ  ។ រំលាយអាហារសមរម្យសំខាន់គឺមានមានអាការៈរាគ ទល់លាមកនិងចុកពោះ។
ម្រេចអាចជួយ ដល់ការកំណកំណើត ដល់ឧស្ម័ន ក្នុងពោះវៀនតូច ហើយនៅពេលមានការបន្ថែម ក្នុង របបអាហាររបស់មនុស្ស ។ ម្រេចអាចធ្វើអោយមាន ការបែកញើស និងការបត់ជើងតូច ដែលនាំសារធាតុពុលចេញពីសារពាង្គកាយ ។ ការបែកញើសអាច នាំសារធាតុពុល និង សំអាត រន្ធញើស ចេញមកក្រៅ ដែលជាប់ សារពាង្គកាយ  ម្រេចអាចនាំជាតិទឹក ដែលលើស ឬ កំណកនៃទឹក ។ ក្នុងករណី នៃបង្កើតទឹកម៉ូត អ្នកអាចដកចេញនូវអាស៊ីត អ៊ុរិច និង ជាតិទឹកដែលលើស និង ខ្លាញ់ ៤% នៃ ទឹកនោមដែលធ្វើអោយធាត់ ។ សម្រាប់ការរំរលាយអាហារ ម្រេចអាចធ្វើស្រកទំងន់ និង និងបង្កើនមុខងារផ្សេងៗ សម្រាប់សារពាង្គកាយ និង សុខភាព និងបង្ការ ដល់ជម្ងឺមហារីក។ ម្រេច អាចមានសមត្ថភាពបញ្ចេញ​ ខ្យល់ ពីព្រោះតែម្រេចខ្មៅ អាចព្យាបាល ជម្ងឺហើមពោះ ដែលធ្វើអោយខ្យល់ចេញពីសារពាង្គកាយ តាមចលនាពីលើចុះក្រោម។ 
ការសម្រកទំងន់៖  ស្រទាប់ខាងក្រៅនៃសម្បកម្រេចអាចបំបែកនូវសារធាតុ កោសិការខ្លាញ់ ។ ដូចនេះ ម្ហូបដែលមានម្រេចលាយផ្សំអាច អោយអ្នកសម្រកទំងន់តាមធម្មជាតិ ។ នៅពេលដែល កោសិការជាតិខ្លាញ់មួយចំនួនត្រូវបានបំបែក នៅតាមផ្នែកខ្លះ វាមានភាពងាយស្រួល ក្នុងដំណើរការ របស់សារពង្គកាយ ដែលធ្វើអោយមានសុខភាពល្អបន្ថែម និងប្រពិត្តិកម្មរបស់អង់ស៊ីម ជាជាង ការទុកអោយសារពង្គកាយរបស់អ្នក មើលទៅវាលើសទំងន់ ។
សុខភាពស្បែក៖  ម្រេចអាចជួយធ្វើអោយជាសះស្បើយ នូវជម្ងឺ ស្បែកដែលបណ្តាលមានតាមផ្នែករបស់ស្បែក ដែលបាត់បង់ ជាធម្មតា វាមានពណ៌បន្ទាប់មកត្រលប់ជាជពណ៌ ស ។ យោងទៅតាមការស្រាវជ្រាវ ក្នុងទីក្រុងឡុង សារធាតុ Piperine របស់ម្រេចអាចជម្រុញអោយស្បែក នៅសារធាតុពណ៌ ។ ការព្យាបាលនៅតំបន់ត្រូពិច សារធាតុ Pierine  ត្រូវបានលាយជាមួយ អ៊ុលត្រា វ៉ាយូលេ ប្រសើរជាង ការព្យាបាល ដោយសារធាតុគីមី បានមកពី Vitiligo ។ ម្រេច​ វាអាចកាត់បន្ថយឱកាស មហារីកស្បែក ដោយសារ លើសបរិមាណ កាំរស្មី អ៊ុលត្រា ។

គ្រឿងជំនួយដង្ហើម៖  នៅក្នុងការអនុវត្ត នៅ Ayuvedic  ម្រេចត្រូវបានគេបន្ថែម ក្នុងថ្នាំកម្លាំង ថ្នាំផ្តាសាយ និង ថ្នាំក្អក ។ ម្រេចជួយកាត់បន្ថយ ពីការរលាកច្រមុះ និង ការកកខ្ទុះក្នុងច្រមុះ ។ ម្រេច​មានជាតិ ថ្នាំបំបាត់ក្អក ដែលអាចជួយ កាត់បន្ថយស្លេស និង ការទំលាក់ កំហាក ក្នុង បំពងដំណកដង្ហើម ម្រេចមានជាតិរោលពីធម្មជាតិ ដែលជាធាតុសំខាន់ សម្រាប់ជួយអ្នក បញ្ចេញនូវសារធាតុទាំងនេះតាមរយៈការកណ្តាស់ ឬ ក្អក ដែលធាតុទាំងនេះ មកពីសារពាង្គកាយ និង ជួយដល់សុខភា ពីការឆ្លងពីជម្ងឺ ។
គុណសម្បត្តិ ប្រឆាំងបាត់តេរី ៖ គុណភាពប្រាំងបាត់តេរី របស់ម្រេចខ្មៅ ដែលជួយ វាយប្រឆាំង  និងការឆ្លង ពីសត្វល្អិតខាំ ។ ម្រេចដាក់ក្នុងចំណីអាហារ វាអាចសំអាត សាសៃឈាមក្រហម ដោយវាដូចគ្នាទៅនឹង មធ្យោបាយដែល សសៃ និង កកិត នៃផ្ទៃក្លរិស្ទឺរ៉ល ដូចនេះ អាចកាត់បន្ថយ ខ្លាញ់កកក្នុងសសៃឈាម នៅក្នុងលក្ខ័ណ្ឌ ការទទួលខុសត្រូវខ្ពស់ ចំពោះការគាំងបេះដូង និងការដាច់សសៃឈាមក្នុងខួរក្បាល ។

ឥទ្ធិពលការប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម៖  ការប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម អាចបង្ការ ឬជួសជុល ការបំផ្លាញដែលបណ្តាលមកពី រាឌីកាល់ស៊េរី  ដូចនេះអាចជួយបង្ការ ជម្ងឺមហារី  ជម្ងឺស្ទះសសៃឈាមបេះដូង និង បញ្ហាថ្លើម ។ រាឌីកាល់សេរី គឺអនុផលរបស់ កោសិការ មេតាប៉ូលីស ដែលប៉ះពាល់ដល់សុខភាព ធ្វើអោយ DNA បម្លែងទៅជាកោសិការ មហារីក ។ ការប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម ម្រេចខ្មៅ អាចធ្វើបន្សាយ ដែលលាយភាពគ្រោះថ្នាក់ និង ការពារប្រព័ន្ធ សារពាង្គកាយពីលក្ខ័ណ្ឌ ផ្សេងៗ សូម្បីតែ រោគសញ្ញាភាពចាស់ជាងវ័យ ​ដូចភាពជ្រីវជ្រួញ អាច៍រុយ និង ការថយចុះការចងចាំ។ ម្រេចខ្មៅ អាចជួយ ដឹកនាំសារះប្រយោជន៍ដល់ ដល់ផ្នែកជាច្រើននៃសារពាង្គកាយ ដោយគ្រាន់តែលាយជាមួយម្ហូបអាហារ ដែលយើងប្រើប្រាស់ ។ វាមិនត្រឹមតែបន្ថែមឱជារសម្ហូបអោយកាន់តែ ឆ្ងាញ់នោះទេ ម្រេចខ្មៅវាអាចជួយ ទៅដល់ ប្រព័ន្ធសារពាង្គកាយ នូវសារធាតុចិញ្ចឹមផ្សេង ៕

បកប្រែ និង កែសម្រួលដោយ សាន សំណាង

0 comments:

Post a Comment